Informacije o koronavirsu (Covid19).

Podajamo vam nekaj koristih informacij, ki izvirajo iz podatkov NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). Budno spremljamo objave, navodila in priporočila pristojnih institucij Republike Slovenije glede varnosti in zagotavljanja varnosti vseh naših obiskovalcev. Priprave na festival Smile Ljubljana potekajo nemoteno, datum dogodka je 24. junij 2020 (več kot 3 mesece od te objave).

 

Seznaniti vas želimo z nekaj ključnimi informacijami na pogosta vprašanja o virusu.

 

KAJ JE KORONAVIRUS, KAKO SE PRENAŠA IN KAKŠNI SO SIMPTOMI?

 

Vir: Vlada Republike Slovenije

 

Koronavirusna bolezen 2019 (COVID-19) je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča SARS-CoV-2, virus. Predvideva se, da izhaja iz živalskega sveta in se je prilagodil na ljudi. Potrjen je bil tudi prenos med ljudmi. SARS-CoV-2 je bil prepoznan na Kitajskem konec leta 2019 in predstavlja novo obliko koronavirusa, ki ga pred tem niso identificirali pri človeku. Razširja se predvsem z respiratornimi kapljicami okuženih oseb pri kašlju in kihanju. Ker gre za nov virus, popolnoma zanesljivih informacij o poteku bolezni še ne obstaja, iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % obolelih. Trenuten podatek o smrtnosti po okužbi se ocenjuje na 2-4 % (približno enako kot pri klasični gripi). Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen, obolelost jeter ali ledvic.

 

KDO SE LAHKO OKUŽI?

NIJZ navaja, da se lahko s koronavirusom okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji obliki bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi sta predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam.

 

KAKO SE PREVENTIVNO ZAŠČITITI?

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, na NIJZ priporočajo upoštevanje naslednjih vsakodnevnih preventivnih ukrepov:

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
Upoštevamo pravila higiene kašlja.
Redno si umivamo roke z milom in vodo.
V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke.
Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.
Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi.
Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

KAKO SI USTREZNO UMIVATI ROKE IN KAŠLJATI?


Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje